Hoe herken ik een benauwde kat | dyspneu bij de kat
Een (acuut) benauwde kat is altijd spoed! Neemt contact op met een dierenarts.
Wat zijn signalen van een benauwde kat?
Katten kunnen acuut benauwd worden of kunnen al wat langer benauwd zijn zonder dat je het in de gaten hebt. Benauwdheid kan heel veel stress geven en heel onaangenaam zijn en het kan zelfs tot verstikking en acute sterfte. Het is daarom verstandig dit altijd te laten controleren bij je eigen dierenarts en bij acute benauwdheid meteen je dierenarts te bellen. Hieronder zie je signalen waar je op moet letten.

Acuut benauwdheids klachten
- Met de bek open ademen/hijgen
- Blauwe of donkerpaarse tong
- Snelle en oppervlakkige ademhaling OF een trage hele diepe ademhaling
- Afwijkende ademhaling
- Geluid bij het ademhalen (stridor)
- Sloom of onrustig
Advies:neem direct contact op met je dierenarts of ga naar een spoedkliniek in de buurt. Vermijd stress ook tijdens een auto-rit.
Chronische benauwdheids klachten
- Al een tijdje wat sloom en veel slapen
- Een snelle ademhaling, kan oppervlakkig
- Een afwijkende ademhaling zoals een pendelende ademhaling
- Niet willen eten of drinken
- Bijgeluid bij het ademhalen
- Hoesten
- Afvallen
Advies: neem contact op met je dierenarts voor een afspraak, wacht niet te lang
Waarom ademt mijn kat met de bek open?
Als de kat met de bek open ademt, ook wel hijgen, is je kat acuut benauwd. Je moet meteen contact opnemen met de dierenarts want dit gaat niet vanzelf over.
Je kat kan acuut benauwd worden door een obstructie in de voorste luchtwegen zoals in de neus, keel of luchtpijp of er zitten problemen dieper in de luchtwegen zoals in de bronchiën (kleine luchtwegen), longen of borstkas. Ook kunnen aandoeningen aan het hart of met de schildklier zorgen voor acuut benauwde katten.
” Een (acuut) benauwde kat is ALTIJD spoed ”
Waarom maakt mijn kat een raar geluid bij het ademenen?
Als je kat een bijgeluid maakt bij het ademen (stridor) komt dit omdat je kat benauwd is en de lucht trilt of weerkaatst. Bijvoorbeeld bij een obstructie in de luchtwegen maar soms ook bij constrictie van de longblaasjes of vocht al in de hoofd bronchus of luchtpijp.
Mijn kat heeft een afwijkende ademhaling
Soms zie je als enige verschijnsel dat je kat een afwijkende ademhaling heeft, bijvoorbeeld in rust. Een normale ademhaling is een costo-abdominale ademhaling dat betekent dat de borstkas en de buik tegelijk naar binnen of naar buiten bewegen. Soms kan je kat een pendelende ademhaling hebben, dit betekent dat de borstkas naar binnen gaat terwijl op het zelfde moment je buik naar buiten gaat, terwijl dit dus juist tegelijk zou moeten gaan. Soms is er een té costale ademhaling waarbij te zien is dat de borstkas heel erg uit wordt gezet tijdens het ademhalen of is er een té abdominale ademhaling te zien en dus bijvoorbeeld buikpers. Je ziet dan dat de kat heel erg moeite doet om adem te halen waarbij de buik helemaal uitzet. Dit zijn allemaal afwijkende ademhalingspatronen en daar moet direct door een dierenarts naar gekeken worden.
Wat kunnen oorzaken zijn van benauwdheid bij de kat?
Er kunnen meerdere oorzaken spelen als we een benauwde kat op spreekuur krijgen. Sommigen katten zijn al wat langer benauwd zonder dat de eigenaar het door heeft en worden ineens acuut benauwd door bijvoorbeeld stress, braken of omdat de druppel de emmer doet overlopen… Er is dan sprake van een chronische aandoening met nu een acuut component. Dit kunnen dingen zoals longziekten zoals longworm, longontsteking, bronchitis zoals astma of vocht in de borstholte (liquothorax) waarbij er pus, chylos of ander vocht in de borstholte kan komen die het ademenen bemoeilijkt, maar ook hartproblemen of schildklierproblemen.
Acute benauwdheidsklachten kunnen dus voortkomen door een chronisch probleem of er kan zich een acuut probleem voordoen zoals een obstructie in de voorste luchtwegen, verslikking met aspiratiepneumonie tot gevolg, trauma zoals een aanrijding of een gevallen kat met een longbloeding (hemothorax) of klaplong (pneumothorax).
Moet ik naar een dierenarts?
Ja, je moet meteen contact opnemen met een dierenarts. Bel je eigen dierenartspraktijk, dan zie je meteen of ze open zijn en of ze dienst draaien. Als ze dicht zijn dan krijg je per telefoon te horen wie de dienstdoende dierenarts of spoedkliniek is. Of ga naar de pagina ‘ Spoedklinieken in de buurt’ .